Sunday, October 12, 2008

TAK NAK!

Daripada persekitaran rata2 yang aku tgk, hampir 90% org lelaki maupun perempuan merokok. Aku cukup2 tak suka org merokok. Aku pon tatau nape. Even ade member yg smoke, aku tetibe jd badmood.Nak smoke, g belakang aku. Aku ckp sendirik ngan adik aku, "kalo dah takmau dengar nasihat aku,umi,buya n lain2,tlg jgn bagi akak bau atau nampak" sebab bende ni lah blh ilangkan mood aku.Tahlah. Memang dr aku kcik kot aku tak suke bau rokok, apatah lagi tgk org isap rokok. Pandangan aku, orang merokok ni, tak berdidiplin. Sebab, pas isap rokok, ade ke buang putung kat tong sampah?tak kan? pastu, wangi ke bau asap? pastu tangan dah kotor pegang rokok, makan pulak.. Lagi satu, cube kite perhatikan btol2 org yang smoke ni, mcmana gaya mereka.. mungkin mereka fikir yang mereka akan nampak MACHO bile smoke, tapi, hakikatnya, silalah survey dan tanya pada gadis2 dan wanita2 diluar sane, berapa ramai yang suke laki smoke? mungkin 15% kot.Dan mungkin yang setuju/suke ni sbb dorang pon smoke / dorang tak kisah ape pon dlam idop. Ade setengah gadis di luar sane yang tak suke, tapi takkan putus nasihat org yg dorang sayang to stop smoking! Aku percaya dan aku yakin yang lain pon akan setuju. Cube kite listkan kebaikan dan keburukan merokok.Jom!

Kebaikan (aku tak tau, tapi ni yg aku tnye org,tmasuk adik aku)

1) Rasa tenang lepas tensen
2) Isi masa sunyi

Keburukan ( yang kite semua sedia tahu dan yang aku kaji2)

1) Membazir duit!
2) Boleh menyebabkan pelbagai penyakit..kalo nak senarai memang panjang ah.
3) Boleh mempercepatkan MATI PUCUK!
4) Lemah dalam pernafasan.
5) Badan tak kuat.
6) Busuk
7) Gigi kuning
8) Bibir Hitam
9) Muke nampak kusam
10) Jadi ketagih.

Dalam senarai yang aku buat, mane lebih banyak? Jadi fikir2kanlah, tepuk dada, Tanya HATI! Nak seribu daya, Takmau, BERJUTA dalih..
Ini hanya pandangan aku lah. Kalo ade sesiapa yg bace tak suke, terpulanglah. Sekali lagi diingatkan, ini pandangan aku jerk.. anyone can give any oppinion.tol tak? PEACE!~ ;)