Thursday, July 9, 2009

perniagaan dan kawan-kawan

pagi tadi drive otw to bangi seperti biase, mesti aku akan berfikir ape2 yang menarik utk ari yang baru. mcm semalam, berfikir tentang cinta terlarang dan cinta lama. Hanya berfikir dan mengenang je okay! tak lebeyh dari tu. hehehhe.

arini berfikir tentang business dan kawan-kawan lame. pasal business ni tiap ari pk mcmana nak cari duit lagi, nak jadik org kaye. kahkahakha. yaps. aku akui, byk angan2 mat jenin aku. tgk org pakai kereta mewah. terasa sgt nak. kalu nak, kenelah usaha sendiri. usaha dengan care aku sendirik. mcm2 cara kite leh dapatkan duit yg banyak. bukan dengan hanya perniagaan sahaja. kite leh buat melalui investment..(tapi invest dengan tempat yg sepatutnye la).. dengan internet pon kite leh dapatkan duit yang banyak..cthnye melalui penjualan ebook, MLM (yg boleh dipercayai dan terbukti berkesan), Google Adsense, dan mcm2 lagi. Mengenai perihal ebook.. ramai yang tak faham lagi mebngenai ebook ni. Aku pon sebenarnye tak berape faham pasal ebook, TETAPI, ape yang aku tahu, ebook ni ade banyak. n mcm2 . asalkan kite ade knowledge, kite leh buat ebook. Tapi kalo takde knweldge pon leh cari kat intenet n himpunkan. kemudian, buatkan satu tajuk dan juallah. Contohnye leh tgk kat website yang jual ebook ni.


mcm2 cara lagi kite leh dapatkan wang. kalau didalam perniagaan, kita tak semestinya menfokuskan kepada satu sektor sahaja. kene banyak backup. bukan tertumpu kepada satu sahaja. Namun begitu, setiap yang kite buat hendaklah istiqamah dan bersungguh2. Kenapa kaum c**a banyak lebih kaya dari kaum melayu kita? bukan hanya kerana mereka memonopoli kasino, jualan arak, agen nombor ramalan dll.. tetapi.. mereka lebih banyak mengembangkan perniagaan dengan pelbagai sektor. dan mereka sentiasa kerjasama dan bersungguh. tambahan lagi, mereka yang berbisnes ni banyak melakukan kerja bersama ahli keluarga mereka.. sebab tu kebanyakan kaum ini kaya sampai 7 keturunan makan pon tak habis. hehehhehe.


mengenai rakan-rakan. aku banyak rakan2 yang terdiri dari berbagai umur, negeri, kaum dan mcm2 lagi. ini termasuk rakan sebisnes(xbisnes gak ah.hhahah) dan rakan belajar dan rakan skolah dan mcm2 lagi.. kadang2 kite tak sedar yang rakan2 fokus pada kita, tapi kita ni mcm lupe diri dan tak jaga hati kawan. di kesempatan ini..


aku nak mohon maaf kepada kawan-kawan yang rasa aku ni mcm buang kawan atau rasa aku takde response dengan mereka. aku menyayangi kawan2 aku yang aku ade sekarang, dan insyaAllah, kawan dunia akhirat.(pesanan ibu)


notaHati:
1.arini nak makan dengan exHousemate: nana, nina, n ana. heheheh.
2.ape yang aku coretkan diatas adalah pandangan aku sendiri... aku menerima sebarang komen dari kalian yg membace..;)